Ananaski

PLAN PRACY

 Plan pracy wychowawczo – dydaktycznej w styczniu w grupie 6-latków

Tematy

Witaj Nowy Roku!

Zimowa Olimpiada przedszkolaków

Coraz bliżej gwiazd

Z pamiętnika babci i dziadka

Eksperymenty z wodą i śniegiem

 

 

Obszar fizyczny:

  • rozwijanie sprawności ruchowej poprzez aktywny udział w zabawach rytmicznych, muzycznych i naśladowczych
  • kształtowanie umiejętności utrzymywania prawidłowej postawy ciała podczas różnych aktywności
  • wdrażanie do reagowania odpowiednim ruchem na polecenie nauczyciela
  • uświadamianie dzieciom wpływu aktywności fizycznej, hartowania i zdrowego odżywiania na stan zdrowia, prawidłowy rozwój i samopoczucie
  • rozwijanie sprawności ruchowej poprzez zabawy ruchowe
  • wdrażanie do sprawnego i bezpiecznego posługiwanie się nożyczkami – wycinania po liniach różnego kształtu
  • wdrażanie do sprawnego i bezpiecznego posługiwanie się nożyczkami (wycinanie po liniach prostych, łamanych, falistych, kolistych)
  • doskonalenie sprawności manualnej przy wykonywaniu różnorodnych prac plastyczno-technicznych i konstrukcyjnych
  • doskonalenie sprawności ruchowej poprzez aktywny udział w ćwiczeniach gimnastycznych, grach i zabawach ruchowych
  • wdrażanie do przestrzegania zasad bezpieczeństwa i porządku podczas zabaw ruchowych, ćwiczeń gimnastycznych
  • kształtowanie umiejętności zgodnego współdziałania w zabawach ruchowych
  • doskonalenie płynności, koordynacji i świadomości ruchów całego ciała
  • kształtowanie nawyku kontroli postawy ciała oraz układania ręki podczas kreślenia
  • wdrażanie do sprawnego i bezpiecznego posługiwania się przyborami i narzędziami
  • rozwijanie sprawności ruchowej poprzez aktywny udział w zabawach rytmicznych, muzycznych i naśladowczych
  • doskonalenie umiejętności utrzymywania prawidłowej postawy ciała podczas różnych aktywności
  • wyrabianie umiejętności reagowania na umowne sygnały

Obszar poznawczy:

  •  poznanie drukowanej i pisanej litery „C”, „c”
  • rozwijanie umiejętności pisania znaków literopodobnych po śladzie, poznanych liter
  • wdrażanie do czytania sylab i wyrazów utworzonych z poznanych liter
  • rozwijanie umiejętności czytania globalnego
  • budowanie czynnego i biernego słownika dziecka (nazwy zimowych dyscyplin sportowych, nazwy odzieży sportowej)
  • poznanie zapisu cyfrowego liczby 0
  • doskonalenie umiejętności przeliczania w zakresie 9 (w przód i wspak)
  • doskonalenie umiejętności posługiwania się liczebnikami głównymi i porządkowymi w zakresie 9
  • doskonalenie przeliczania i porównywania liczebności zbiorów (o tyle więcej, o tyle mniej, tyle samo)
  • dodawanie i odejmowanie na konkretach
  • doskonalenie umiejętności klasyfikowania przedmiotów według podanej cechy
  • utrwalenie znajomości piramidy zdrowego żywienia
  • rozróżnianie zdrowej i niezdrowej żywności
  • wyrabianie nawyków prozdrowotnych
  • rozwijanie umiejętności dokonywania analizy i syntezy słuchowej w obrębie zdań, wyrazów, sylab i głosek
  • poznanie drukowanej i pisanej litery „N”, „n”
  • rozwijanie umiejętności czytania globalnego (babcia, dziadek, życzenia itp.)
  • kształtowanie umiejętności przyporządkowania każdej głosce odpowiadającej jej litery, w miarę poznawania kolejnych liter
  • wdrażanie do sprawnego posługiwania się pojęciami odnoszącymi się do orientacji przestrzennej, kierunkowej i cech wielkościowych
  • rozwijanie umiejętności wokalnych, recytatorskich i tanecznych
  • doskonalenie umiejętności swobodnego wypowiadania się, dzielenia się swoimi doświadczeniami
  •  doskonalenie umiejętności uważnego słuchania czytanego tekstu, opowiadania wysłuchanej historii
  •  kształtowanie umiejętności odróżniania elementów świata fikcji od rzeczywistości
  •  doskonalenie techniki czytania poprzez czytanie prostych sylab
  •  wzbudzenie zainteresowania literami: litery „p”, „P”, wyrazy do globalnego czytania związane z wprowadzanymi literami
  •  kształtowanie pojęcia liczby „osiem”, poznanie cyfry 8
  •  rozpoznawanie cyfr oznaczających liczby od 1 do 8
  •  doskonalenie umiejętności stosowania liczebników głównych i porządkowych
  •  doskonalenie umiejętności przeliczania elementów
  •  kształcenie umiejętności układania i odczytywania zapisów matematycznych
  • wzbogacanie słownictwa związanego z tematem
  •  rozwijanie zainteresowań technicznych i przyrodniczych
  •  stymulowanie swobodnej aktywności poznawczej poprzez zabawy w kąciku tematycznym, oglądanie książek, ilustracji, modeli powietrznych środków transportu itp.
  • wdrażanie do poprawnego posługiwania się pojęciami dotyczącymi następstwa czasu (wczoraj, dzisiaj, jutro, rano, wieczorem, w tym nazwami pór roku, nazwami dni tygodnia i miesięcy)
  • wdrażanie do czytania globalnego (nazwy dni tygodnia, nazwy miesięcy)
  • poznanie drukowanej i pisanej litery „B”, „b”
  • doskonalenie syntezy i analizy słuchowo-wzrokowej, niezbędnej do nauki czytania
  • wdrażanie do zdobywania wiadomości o otaczającej rzeczywistości przyrodniczej (obserwacja pogody)
  • usystematyzowanie wiedzy dzieci na temat zjawisk atmosferycznych

Obszar emocjonalny:

  • kształtowanie umiejętności cieszenia się z wygranej
  • kształtowanie odporności emocjonalnej, a w szczególności radzenia sobie z przegraną oraz okazywania radości z wygranej innych
  • kształtowanie umiejętności czekania na swoją kolej
  • uczenie się czerpania radości ze sprawiania innym niespodzianek z okazji ich święta
  • wzmacnianie więzi rodzinnych poprzez wspólne przeżywanie przyjemności i radości
  • nabywanie wiary we własne możliwości i siły
  • kształtowanie uczucia przywiązania, szacunku i wdzięczności dla dziadków
  • uczenie się czerpania radości ze sprawiania innym niespodzianek z okazji ich święta
  • wzmacnianie więzi rodzinnych poprzez wspólne przeżywanie przyjemności i radości
  • nabywanie wiary we własne możliwości i siły
  • doskonalenie umiejętności radzenia sobie z przeżywanymi emocjami
  •  kształtowanie postawy zaciekawienia otaczającym światem oraz radości z jego odkrywania
  • rozwijanie zainteresowań przyrodniczych
  • rozbudzanie zainteresowania otaczającym światem
  • rozwijanie ciekawości poznawczej oraz chęci odkrywania tajemnic przyrody poprzez eksperymentowanie
  • wyrabianie umiejętności współdziałania w zespole: podporządkowania się określonym zasadom i czynnościom do wykonania
  • kształtowanie postawy poszanowania opinii i poglądów innych osób, niezależnie od sądów i przekonań własnych

Obszar społeczny:

  •  rozwijanie postawy współdziałania jako podstawy budowania współpracy
  • kształtowanie umiejętności pracy i zabawy w grupie
  • kształtowanie świadomości własnej roli społecznej w rodzinie (prawa – obowiązki) oraz ról innych członków rodziny
  • wyrabianie umiejętności współdziałania w zespole (podporządkowanie się określonym zasadom, podział ról i przydzielenie określonych zadań, czynności do wykonania)
  • wyzwalanie inicjatywy w działaniu i współtworzeniu imprezy dla dziadków
  • kształtowanie uczucia przywiązania, szacunku i wdzięczności dla dziadków
  • integrowanie się podczas planowania, przygotowywania i przeżywania wspólnej pracy i zabawy
  •  budowanie pozytywnej atmosfery w grupie
  •  kształtowanie świadomości, że w komunikacji najważniejsza jest chęć porozumienia, które to porozumienie można osiągnąć za pomocą różnorodnych środków przekazu
  • doskonalenie koncentracji podczas zajęć i umiejętności podążania za ich tokiem
  • wdrażanie do zachowania porządku i ładu na własnym stanowisku pracy
  • wyrabianie umiejętności współdziałania w zespole (określone zasady, podział ról i przydzielenie zadań, czynności do wykonania)
  • wdrażanie do samodzielnego przygotowania przyborów i materiałów do zajęć
  • ćwiczenie umiejętności właściwego planowania czasu
  • kształtowanie postawy uważnego słuchania innych, unikanie ich oceniania
  •  

PIOSENKA

 Babciu, dziadku – kocham was!

1.Babcia jest jak dobra wróżka,

zawsze uśmiech ma na twarzy,

najpiękniejsze czyta bajki,

pyszne naleśniki smaży!

Ref. Dziś piosenkę dla was mam

i całusa chętnie dam!

Z wami słodko mija czas.

Babciu, dziadku – kocham was! bis

2. Z dziadkiem mogę majsterkować

albo wybrać się na grzyby…

O kosmosie mi opowie

i nauczyć łowić ryby!

Ref. Dziś piosenkę dla was mam

i całusa chętnie dam!

Z wami słodko mija czas.

Babciu, dziadku – kocham was! bis

WIERSZ

Zima i dzieci Bożena Forma

Lecą z nieba płatki śniegu,

świat się cały bieli wkoło.

Zabierz narty oraz sanki,

na dół z górki mknij wesoło.

W słońcu skrzą się śnieżne gwiazdki,

zostań z nami Pani Zimo.

Drzewa mają białe czapy,

wśród nich zjeżdżać będzie miło.

Mróz siarczysty w uszy szczypie,

nosy wszystkich są czerwone.

Zimo! Sypnij więcej śniegiem,

dzieci będą zachwycone.

Jadłospis

20.01.2025 - 24.01.2025
Poniedziałek

Śniadanie

chleb razowy (1), chleb żytni (1), chleb mazowiecki (1), bagietka (1), masło 82 % (7), humus, polędwica sopocka, dżem niskosłodzony, pomidory z mozzarellą

kasza jaglana na mleku (1,7)

zielona herbata

Obiad

rosół z makaronem (1,3)

medaliony drobiowe z serem żółtym (1,3,7) ziemniaki, ogórek kiszony z marchewką

woda

Podwieczorek

ciastka zbożowe z żurawiną

Wtorek

Śniadanie

chleb razowy (1), chleb orkiszowy (1), bagietka (1), twarożek z orzechami i pistacją (7), masło pomarańczowe (7), ser żółty (7), sałatka z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i koperkiem, kabanosy

 płatki ryżowe na mleku (1,7)

czarna herbata z imbirem i pomarańczą

Obiad

zupa kalafiorowa (7)

kasza gryczana biała (1), wieprzowina szarpana z warzywami (1), buraczki

woda

Podwieczorek

banan

Środa

Śniadanie

chleb mazowiecki (1), chleb razowy (1), bagietka (1), chleb żytni (1), masło 82% (7), jajko na twardo z sosem tatarskim (3,7), indyk pieczony, sałatka owocowa

płatki kukurydziane na mleku (1,7)

Obiad

zupa zacierkowa (1,3)

gołąbki z siekaną kapustą z ziemniakami

woda

Podwieczorek

drożdżówka z serem (1,3,7)

Czwartek

Śniadanie

chleb mazowiecki (1), chleb razowy (1), bagietka grahamka (1),  masło 82% (7), pasta z łososia, awokado i twarożkiem (4,7), pasta z czerwonej fasoli, czipsy z jarmużu, mix warzyw

mleko z miodem, herbata owocowa

Obiad

barszcz biały z jajkiem i kiełbasą (1,3,7)

makaron penne brązowy (1,3) z sosem carbonara (3,7)

woda

 Podwieczorek

mus owocowy

Piątek

Śniadanie

chleb razowy (1), chleb żytni (1), chleb mazowiecki (1), bagietka (1),  masło 82 % (7), schab na kartki, jogurt z owocami (7), rzodkiewka, sałata, kiełki

kakao (7), herbata miętowa

Obiad

krupnik (1)

kluski leniwe (1,3,7) polane bułką tartą z surówka z białej kapusty

woda

Podwieczorek

świeży owoc

Alergeny

(1) GLUTEN

(2) SKORUPIAKI i produkty pochodne

(3) JAJA i produkty pochodne

(4) RYBY i produkty pochodne

(5) ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

(6) SOJA i produkty pochodne

(7) MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

(8) ORZECHY

(9) SELER i produkty pochodne

(10) GORCZYCA i produkty pochodne

(11) NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

(12) DWUTLENEK SIARKI

(13) ŁUBIN i produkty pochodne

(14) MIĘCZAKI i produkty pochodne