Wisienki

PLAN PRACY

 Plan pracy wychowawczo – dydaktycznej w grudniu w grupie 5-latków

 Tematy

Nasze rodziny

Co to znaczy być dobrym?

Kulinarne wyzwania

Boże Narodzenie

Świąteczny czas

 

 

 Obszar fizyczny:

  • kształtowanie nawyku utrzymywania prawidłowej postawy ciała w różnych sytuacjach
  • aktywne uczestnictwo w różnych ćwiczeniach ruchowych z przyborami
  • rozwijanie sprawności i zwinności ruchowej przez zabawy ruchowe
  • wdrażanie dzieci do przestrzegania zasad bezpieczeństwa podczas spacerów i wycieczek
  • aktywne uczestnictwo w zabawach ruchowych i ćwiczeniach porannych
  • rozumienie znaczenia dbałości o higienę oraz dostrzeganie zagrożenia wynikającego z jej nieprzestrzegania; uświadomienie, że wiele chorób przenosi się przez brudne ręce
  • umiejętność prawidłowego i estetycznego nakrywania do stołu (rozkładanie talerzy, kubków, serwetek, prawidłowe układanie sztućców)
  • sprzątanie po posiłku (odnoszenie naczyń i sztućców, przysuwanie krzesła)
  • uczestniczenie w zajęciach kulinarnych i przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa (wykonywanie np. masła, placków z Jabłkami)
  • systematyczne uczestnictwo w organizowanych zabawach ruchowych
  • tworzenie konstrukcji płaskich i przestrzennych oraz kompozycji z różnorodnego materiału, wykorzystywanie właściwego sposobu łączenia, montowania

Obszar emocjonalny: 

  • doskonalenie umiejętności rozpoznawania, nazywania oraz rozumienia emocji i uczuć własnych i innych ludzi
  • wyrażanie swoich emocji i uczuć stosownie do sytuacji
  • kształtowanie umiejętności panowania nad emocjami w różnych sytuacjach
  • budowanie pozytywnych relacji rówieśniczych w zabawie i podczas pracy w grupach (umiejętność czekania, w tym czekania na swoją kolej, umiejętność wygrywania i przegrywania)
  • ocenianie postępowania innych z zastosowaniem odpowiednich określeń
  • radzenie sobie w trudnych sytuacjach życiowych i przewidywanie skutków swojego zachowania
  • kształtowanie przywiązania do tradycji rodzinnych
  • rozwijanie wrażliwości dziecka na otaczającą go rzeczywistość
  • kształtowanie umiejętności przyjmowania prezentów i dzielenia się z innymi,
  • kształtowanie umiejętności obdarowywania innych przemyślanymi prezentami adekwatnymi do możliwości dziecka
  • odczuwanie przyjemności podczas składania życzeń najbliższym osobom i sprawiania im przyjemności

Obszar społeczny:

  • wyrabianie umiejętności współdziałania w zespole, podporządkowanie się określonym zasadom
  • wdrażanie do komunikowania się z dziećmi i osobami dorosłymi z wykorzystaniem komunikatów werbalnych i pozawerbalnych
  • kształtowanie umiejętności okazywania szacunku i wdzięczności członkom rodziny
  • doskonalenie umiejętności stosowania zwrotów grzecznościowych wobec kolegów, koleżanek i dorosłych w różnych sytuacjach
  • budowanie pozytywnych relacji rówieśniczych w zabawie i podczas pracy w grupach
  • stosowanie form grzecznościowych adekwatnie do sytuacji, bez konieczności przypominania
  • dążenie do osiągnięcia wspólnego celu, przez zespołowe planowanie, realizowanie zabaw, zadań i przedsięwzięć oraz odczuwanie współodpowiedzialności za przebieg i efekt końcowy
  • kształtowanie postaw prospołecznych (pomaganie słabszym i potrzebującym – ludziom i zwierzętom)
  • kształtowanie umiejętności wykonywania drobnych prac porządkowych w domu i przedszkolu
  • kształtowanie nawyku utrzymywania czystości i porządku w najbliższym otoczeniu
  • rozwijanie umiejętności pracy w parze i w grupie
  • integrowanie się ze środowiskiem przedszkolnym, szkolnym, lokalnym podczas przygotowań do świąt i wspólnych uroczystych chwil

PIOSENKA

MIKOŁAJ – muzyka: Barbara Tartanus, słowa: Beata Szurowska

1.Pada śnieżek, pada, mkną po niebie sanie,

a między chmurkami czerwone ubranie.

Kto to taki? Kto to taki? Pyta Bartek, Ola,

to Mikołaj z prezentami pędzi do przedszkola.

  1. Miał Mikołaj kiedyś złote rózgi cztery,

 zjadły je, niestety, głodne renifery.

Gdzie są rózgi? Gdzie są rózgi? – dziwi się Mikołaj.

 A to głodne renifery zjadły rózgi wczoraj.

  1. Cieszą się dzieciaki, a Mikołaj Święty,

śmiejąc się wesoło, rozdaje prezenty.

Dziękujemy! Dziękujemy! – mówi mała Jola.

Zapraszamy, Mikołaju, częściej do przedszkola. /bis​

 

Obszar poznawczy:

  • wspomaganie rozwoju mowy oraz umiejętności komunikacyjnych
  • rozbudzanie zainteresowania światem liter
  • wyszukiwanie wyrazów rozpoczynających się wskazaną literą
  • rozwijanie umiejętności wypowiadania się na temat swojej rodziny
  • wdrażanie do poprawnego posługiwania się poznanymi pojęciami: „kuzyn”, „wujek”, „krewny”, „stryjek”, „ciocia”, „prababcia”, „pradziadek”, „szwagier”, „siostrzenica”, „bratanek”
  • kształtowanie umiejętności zadawania pytań i odpowiadania na nie
  • poznanie obrazu graficznego głoski „d” – litery „D”, „d”
  • wdrażanie do globalnego czytania
  • wspomaganie myślenia operacyjnego – kształtowanie pojęcia liczby
  • zapoznanie z graficznym zapisem liczby „8”
  • wdrażanie do posługiwania się liczebnikami głównymi i porządkowymi w zakresie 1–8
  • kształtowanie matematycznego myślenia w zakresie orientacji w przestrzeni, stosowania pojęć odnoszących się do położenia przedmiotów w przestrzeni: „po prawej”, „po lewej”, „z tyłu”, „z przodu”, „obok”, „między”
  • wspomaganie rozwoju mowy oraz umiejętności komunikacyjnych
  • rozbudzanie zainteresowania światem liter
  • wyszukiwanie wyrazów rozpoczynających się wskazaną literą
  • rozwijanie umiejętności wypowiadania się na dany temat
  • poznanie obrazu graficznego głoski „y” – litery „y”, „Y”
  • rozwijanie umiejętności dostrzegania powtarzających się rytmów i ich kontynuowanie
  • dodawanie i odejmowanie na konkretach (bez wprowadzenia pojęć)
  • wdrażanie do poprawnego stosowania liczebników głównych i porządkowych
  • wzbogacanie wiedzy na temat pochodzenia wybranych produktów spożywczych
  • wypowiadanie się na temat zawodu kucharza
  • dostrzeganie prawidłowości pozwalających przewidywać skutki podejmowanych działań; zakładanie, co się prawdopodobnie zdarzy na podstawie ukształtowanych wyobrażeń, posiadanej wiedzy i doświadczeń
  • doskonalenie umiejętności szacowania liczby przedmiotów w wyodrębnionym zbiorze, stosowanie określeń: „mniej”, „więcej”, „tyle samo”
  • poznawanie i stosowanie cyfr oznaczających liczby od 1 do 6, tworzenie zbiorów o liczebności określonej wypowiedzianą liczbą lub pokazaną cyfrą
  • doskonalenie umiejętności posługiwania się w dostępnym zakresie liczebnikami porządkowymi i dostrzeganie ich znaczenia
  • poznawanie zwyczajów i tradycji związanych ze świętami Bożego Narodzenia
  • wzbogacanie czynnego i biernego słownictwa o nazwy potraw, zwyczajów i czynności związanych z Bożym Narodzeniem
  • doskonalenie umiejętności klasyfikowania przedmiotów zgodnie z podanym warunkiem lub według samodzielnie ustalonego kryterium
  • nauka wybranych fragmentów kolęd
  • odtwarzanie rytmów poprzez różne formy reprezentacji zgodnie z podanym wzorem

PIOSENKA

WIGILIJNA NOC – muzyka i słowa: Danuta i Karol Jagiełło

  1. Puszysty śnieg

nocą otulił las,

 cisza i mrok,

płomień w kominku zgasł.

 Na szybach mróz

 podarował dziś nam,

 tysiące gwiazd.

 Namalował je sam.

Ref. Raz w roku może zdarzyć się to, co dziś,

 czeka nas miłych wrażeń moc,

zwierzęta ludzkim głosem przemówić chcą, / bis

raz w roku w wigilijną noc.

  1. W choinki woń

kolęd wmieszał się ton,

 na śpiący sad opadł srebrzysty szron.

 Księżyca blask Wielki oświetlił Wóz,

 rzekę i staw

 w lód zamienił dziś mróz.

 Ref. Raz w roku może zdarzyć się to, co dziś…

Zakończenie

Puszysty śnieg

nocą otulił las,

 cisza i mrok,

płomień w kominku zgasł.​

 

Jadłospis

02.12.2024 - 06.12.2024
Poniedziałek

Śniadanie

chleb razowy (1), chleb mazowiecki (1), bułka pszenna (1), masło 82% (7), schab wiśniowy, pasta jajeczna z serem żółtym, rzodkiewką i szczypiorkiem (3,7), mix świeżych warzyw

płatki kukurydziane na mleku (1,7)

herbata owocowa

Obiad

zupa meksykańska z kurczakiem

pierogi z serem na słodko polane jogurtem naturalnym (1,3,7)

woda

Podwieczorek

mleko czekoladowe owsiane (7)

Wtorek

Śniadanie

chleb razowy (1), chleb mazowiecki (1), bułka pszenna (1), masło czosnkowe  82% (7), indyk pieczony, ser żółty(7), sałata

płatki zbożowe z rodzynkami na mleku (1,7)

lemoniada pomarańczowa

Obiad

zupa jarzynowa (7)

pulpety pieczone w sosie miodowo musztardowym (7,9) z kaszą gryczaną (1) i kapustą kiszoną

woda

Podwieczorek

świeży owoc

Środa

Śniadanie

chleb razowy (1),  chleb mazowiecki (1), bagietka (1), masło 82 %  (7), twarożek z pistacją (1,7), paróweczki z cielęciną, świeże warzywa

otręby żytnie na mleku (1,7)

herbata zielona

Obiad

rosół z makaronem(1,3)

nuggetsy z kurczaka (1,3,7) z ziemniakami i sałatą lodową z pesto bazyliowym

woda

Podwieczorek

kisiel

Czwartek

Śniadanie

chleb razowy (1),  chleb mazowiecki (1), bagietka (1),  masło 82% (7), pasta z fasoli białej , szynka w siatce, ogórek kiszony

czekolada na mleku (7)

Obiad

zupa marchewkowa z kaszą jaglaną (1,7)

ryba smażona w mące kukurydzianej (1,4,7) z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej z kukurydzą i majonezem (7)

woda

 Podwieczorek

świeży owoc

Piątek

Śniadanie

chleb razowy (1),  chleb mazowiecki (1), bagietka (1),  masło 82 % (7), dżem dyniowy z kaszą jaglaną i czekoladą (1,7), schab, mix świeżych warzyw

kakao na mleku, herbata

Obiad

zupa z zielonego groszku (7)

kopytka (1,3) z surówką z marchewki, pora i  jabłka (7)

woda

Podwieczorek

świeży owoc