Wisienki
PLAN PRACY
Plan pracy wychowawczo – dydaktycznej w grudniu w grupie 5-latków
Tematy
Nasze rodziny
Co to znaczy być dobrym?
Kulinarne wyzwania
Boże Narodzenie
Świąteczny czas
Obszar fizyczny:
- kształtowanie nawyku utrzymywania prawidłowej postawy ciała w różnych sytuacjach
- aktywne uczestnictwo w różnych ćwiczeniach ruchowych z przyborami
- rozwijanie sprawności i zwinności ruchowej przez zabawy ruchowe
- wdrażanie dzieci do przestrzegania zasad bezpieczeństwa podczas spacerów i wycieczek
- aktywne uczestnictwo w zabawach ruchowych i ćwiczeniach porannych
- rozumienie znaczenia dbałości o higienę oraz dostrzeganie zagrożenia wynikającego z jej nieprzestrzegania; uświadomienie, że wiele chorób przenosi się przez brudne ręce
- umiejętność prawidłowego i estetycznego nakrywania do stołu (rozkładanie talerzy, kubków, serwetek, prawidłowe układanie sztućców)
- sprzątanie po posiłku (odnoszenie naczyń i sztućców, przysuwanie krzesła)
- uczestniczenie w zajęciach kulinarnych i przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa (wykonywanie np. masła, placków z Jabłkami)
- systematyczne uczestnictwo w organizowanych zabawach ruchowych
- tworzenie konstrukcji płaskich i przestrzennych oraz kompozycji z różnorodnego materiału, wykorzystywanie właściwego sposobu łączenia, montowania
Obszar emocjonalny:
- doskonalenie umiejętności rozpoznawania, nazywania oraz rozumienia emocji i uczuć własnych i innych ludzi
- wyrażanie swoich emocji i uczuć stosownie do sytuacji
- kształtowanie umiejętności panowania nad emocjami w różnych sytuacjach
- budowanie pozytywnych relacji rówieśniczych w zabawie i podczas pracy w grupach (umiejętność czekania, w tym czekania na swoją kolej, umiejętność wygrywania i przegrywania)
- ocenianie postępowania innych z zastosowaniem odpowiednich określeń
- radzenie sobie w trudnych sytuacjach życiowych i przewidywanie skutków swojego zachowania
- kształtowanie przywiązania do tradycji rodzinnych
- rozwijanie wrażliwości dziecka na otaczającą go rzeczywistość
- kształtowanie umiejętności przyjmowania prezentów i dzielenia się z innymi,
- kształtowanie umiejętności obdarowywania innych przemyślanymi prezentami adekwatnymi do możliwości dziecka
- odczuwanie przyjemności podczas składania życzeń najbliższym osobom i sprawiania im przyjemności
Obszar społeczny:
- wyrabianie umiejętności współdziałania w zespole, podporządkowanie się określonym zasadom
- wdrażanie do komunikowania się z dziećmi i osobami dorosłymi z wykorzystaniem komunikatów werbalnych i pozawerbalnych
- kształtowanie umiejętności okazywania szacunku i wdzięczności członkom rodziny
- doskonalenie umiejętności stosowania zwrotów grzecznościowych wobec kolegów, koleżanek i dorosłych w różnych sytuacjach
- budowanie pozytywnych relacji rówieśniczych w zabawie i podczas pracy w grupach
- stosowanie form grzecznościowych adekwatnie do sytuacji, bez konieczności przypominania
- dążenie do osiągnięcia wspólnego celu, przez zespołowe planowanie, realizowanie zabaw, zadań i przedsięwzięć oraz odczuwanie współodpowiedzialności za przebieg i efekt końcowy
- kształtowanie postaw prospołecznych (pomaganie słabszym i potrzebującym – ludziom i zwierzętom)
- kształtowanie umiejętności wykonywania drobnych prac porządkowych w domu i przedszkolu
- kształtowanie nawyku utrzymywania czystości i porządku w najbliższym otoczeniu
- rozwijanie umiejętności pracy w parze i w grupie
- integrowanie się ze środowiskiem przedszkolnym, szkolnym, lokalnym podczas przygotowań do świąt i wspólnych uroczystych chwil
PIOSENKA
MIKOŁAJ – muzyka: Barbara Tartanus, słowa: Beata Szurowska
1.Pada śnieżek, pada, mkną po niebie sanie,
a między chmurkami czerwone ubranie.
Kto to taki? Kto to taki? Pyta Bartek, Ola,
to Mikołaj z prezentami pędzi do przedszkola.
- Miał Mikołaj kiedyś złote rózgi cztery,
zjadły je, niestety, głodne renifery.
Gdzie są rózgi? Gdzie są rózgi? – dziwi się Mikołaj.
A to głodne renifery zjadły rózgi wczoraj.
- Cieszą się dzieciaki, a Mikołaj Święty,
śmiejąc się wesoło, rozdaje prezenty.
Dziękujemy! Dziękujemy! – mówi mała Jola.
Zapraszamy, Mikołaju, częściej do przedszkola. /bis
Obszar poznawczy:
- wspomaganie rozwoju mowy oraz umiejętności komunikacyjnych
- rozbudzanie zainteresowania światem liter
- wyszukiwanie wyrazów rozpoczynających się wskazaną literą
- rozwijanie umiejętności wypowiadania się na temat swojej rodziny
- wdrażanie do poprawnego posługiwania się poznanymi pojęciami: „kuzyn”, „wujek”, „krewny”, „stryjek”, „ciocia”, „prababcia”, „pradziadek”, „szwagier”, „siostrzenica”, „bratanek”
- kształtowanie umiejętności zadawania pytań i odpowiadania na nie
- poznanie obrazu graficznego głoski „d” – litery „D”, „d”
- wdrażanie do globalnego czytania
- wspomaganie myślenia operacyjnego – kształtowanie pojęcia liczby
- zapoznanie z graficznym zapisem liczby „8”
- wdrażanie do posługiwania się liczebnikami głównymi i porządkowymi w zakresie 1–8
- kształtowanie matematycznego myślenia w zakresie orientacji w przestrzeni, stosowania pojęć odnoszących się do położenia przedmiotów w przestrzeni: „po prawej”, „po lewej”, „z tyłu”, „z przodu”, „obok”, „między”
- wspomaganie rozwoju mowy oraz umiejętności komunikacyjnych
- rozbudzanie zainteresowania światem liter
- wyszukiwanie wyrazów rozpoczynających się wskazaną literą
- rozwijanie umiejętności wypowiadania się na dany temat
- poznanie obrazu graficznego głoski „y” – litery „y”, „Y”
- rozwijanie umiejętności dostrzegania powtarzających się rytmów i ich kontynuowanie
- dodawanie i odejmowanie na konkretach (bez wprowadzenia pojęć)
- wdrażanie do poprawnego stosowania liczebników głównych i porządkowych
- wzbogacanie wiedzy na temat pochodzenia wybranych produktów spożywczych
- wypowiadanie się na temat zawodu kucharza
- dostrzeganie prawidłowości pozwalających przewidywać skutki podejmowanych działań; zakładanie, co się prawdopodobnie zdarzy na podstawie ukształtowanych wyobrażeń, posiadanej wiedzy i doświadczeń
- doskonalenie umiejętności szacowania liczby przedmiotów w wyodrębnionym zbiorze, stosowanie określeń: „mniej”, „więcej”, „tyle samo”
- poznawanie i stosowanie cyfr oznaczających liczby od 1 do 6, tworzenie zbiorów o liczebności określonej wypowiedzianą liczbą lub pokazaną cyfrą
- doskonalenie umiejętności posługiwania się w dostępnym zakresie liczebnikami porządkowymi i dostrzeganie ich znaczenia
- poznawanie zwyczajów i tradycji związanych ze świętami Bożego Narodzenia
- wzbogacanie czynnego i biernego słownictwa o nazwy potraw, zwyczajów i czynności związanych z Bożym Narodzeniem
- doskonalenie umiejętności klasyfikowania przedmiotów zgodnie z podanym warunkiem lub według samodzielnie ustalonego kryterium
- nauka wybranych fragmentów kolęd
- odtwarzanie rytmów poprzez różne formy reprezentacji zgodnie z podanym wzorem
PIOSENKA
WIGILIJNA NOC – muzyka i słowa: Danuta i Karol Jagiełło
- Puszysty śnieg
nocą otulił las,
cisza i mrok,
płomień w kominku zgasł.
Na szybach mróz
podarował dziś nam,
tysiące gwiazd.
Namalował je sam.
Ref. Raz w roku może zdarzyć się to, co dziś,
czeka nas miłych wrażeń moc,
zwierzęta ludzkim głosem przemówić chcą, / bis
raz w roku w wigilijną noc.
- W choinki woń
kolęd wmieszał się ton,
na śpiący sad opadł srebrzysty szron.
Księżyca blask Wielki oświetlił Wóz,
rzekę i staw
w lód zamienił dziś mróz.
Ref. Raz w roku może zdarzyć się to, co dziś…
Zakończenie
Puszysty śnieg
nocą otulił las,
cisza i mrok,
płomień w kominku zgasł.
Jadłospis
02.12.2024 - 06.12.2024
Poniedziałek
Śniadanie
chleb razowy (1), chleb mazowiecki (1), bułka pszenna (1), masło 82% (7), schab wiśniowy, pasta jajeczna z serem żółtym, rzodkiewką i szczypiorkiem (3,7), mix świeżych warzyw
płatki kukurydziane na mleku (1,7)
herbata owocowa
Obiad
zupa meksykańska z kurczakiem
pierogi z serem na słodko polane jogurtem naturalnym (1,3,7)
woda
Podwieczorek
mleko czekoladowe owsiane (7)
Wtorek
Śniadanie
chleb razowy (1), chleb mazowiecki (1), bułka pszenna (1), masło czosnkowe 82% (7), indyk pieczony, ser żółty(7), sałata
płatki zbożowe z rodzynkami na mleku (1,7)
lemoniada pomarańczowa
Obiad
zupa jarzynowa (7)
pulpety pieczone w sosie miodowo musztardowym (7,9) z kaszą gryczaną (1) i kapustą kiszoną
woda
Podwieczorek
świeży owoc
Środa
Śniadanie
chleb razowy (1), chleb mazowiecki (1), bagietka (1), masło 82 % (7), twarożek z pistacją (1,7), paróweczki z cielęciną, świeże warzywa
otręby żytnie na mleku (1,7)
herbata zielona
Obiad
rosół z makaronem(1,3)
nuggetsy z kurczaka (1,3,7) z ziemniakami i sałatą lodową z pesto bazyliowym
woda
Podwieczorek
kisiel
Czwartek
Śniadanie
chleb razowy (1), chleb mazowiecki (1), bagietka (1), masło 82% (7), pasta z fasoli białej , szynka w siatce, ogórek kiszony
czekolada na mleku (7)
Obiad
zupa marchewkowa z kaszą jaglaną (1,7)
ryba smażona w mące kukurydzianej (1,4,7) z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej z kukurydzą i majonezem (7)
woda
Podwieczorek
świeży owoc
Piątek
Śniadanie
chleb razowy (1), chleb mazowiecki (1), bagietka (1), masło 82 % (7), dżem dyniowy z kaszą jaglaną i czekoladą (1,7), schab, mix świeżych warzyw
kakao na mleku, herbata
Obiad
zupa z zielonego groszku (7)
kopytka (1,3) z surówką z marchewki, pora i jabłka (7)
woda
Podwieczorek
świeży owoc