Pomarańczki

PLAN PRACY

 Plan pracy wychowawczo – dydaktycznej w żłobku w roku szkolnym 2024/25

REALIZUJEMY PROGRAM CAŁA POLSKA CZYTA DZIECIOM

Czytamy:

  • Brzechwa dzieciom
  • Julian Tuwim dzieciom
  • Chory Kotek
  • Czerwony Kapturek, Kopciuszek, Trzy świnki

MOTORYKA

  1. Doskonalenie umiejętności:
  • chodzenia w linii prostej(chodniczek, ławeczka szwedzka, cegiełki)
  • schylania się (podnoszenie piłeczek i innych przedmiotów)
  • kucania
  • chodzenia na czworakach (np. jak pieski, kotki)
  1. Nauka wspinania się:
  • na niskie przedmioty na sali ruchowej
  • na drabinki (sala ruchowa, plac zabaw)
  1. Przechodzenie pod łukami i przez tunel
  2. Zabawy ruchowo-naśladowcze (zegary, bączki, ptaszki, itp.)
  3. Zabawy ruchowo umuzykalniające:
  • poruszanie się w rytm muzyki
  • naśladowanie ruchów i gestów pokazywanych przez opiekunkę
  1. Zabawy z piłką
  • rzucanie dowolne, później do kosza
  • kopanie piłki
  • turlanie piłki po podłodze
  1. Całoroczne spacery i zabawy w ogrodzie przy wykorzystaniu sprzętu
  2. Udoskonalanie sprawności całego ciała poprzez ćwiczenia gimnastyczne z wykorzystaniem ćwiczeń w/g programu Weroniki Sherbourne
  • turlanie się po dywanie
  • krótkie nóżki i długie nóżki
  • dotykanie łokciami kolan
  • rozcieranie kolan
  • przechodzenie przez tunel (zrobiony przez osobę dorosłą)
  • chodzenie bosą stopą po krążkach o różnej fakturze

NAWYKI I USAMODZIELNIANIA

  1. Nauka samodzielnego jedzenia
  • nabieranie łyżką pokarmu
  • doprowadzenie go do ust
  • prawidłowe trzymanie i posługiwanie się łyżką
  1. Nauka samodzielnego picia z kubeczka
  • trzymanie kubeczka
  • picie z kubeczka bez zalewania ubranka
  1. Wyrabianie u dzieci nawyku porządkowego
  • zbieranie zabawek po wspólnej zabawie
  • odkładanie ich na półkę
  • zasuwanie krzesełka po odejściu od stolika
  1. Wyrabianie nawyku używania form grzecznościowych
  • dziękuję (skinienie główką)
  • na powitanie(cześć, dzień dobry)
  • na pożegnanie(pa-pa, do widzenia)
  1. Sygnalizowanie potrzeb fizjologicznych
  • sygnalizowanie po fakcie
  • wysadzanie na nocnik
  • nauka korzystania z sedesu przez starsze dzieci
  1. Nauka samodzielnego rozbierania się i ubierania(dolne części ubranka i bucików)
  2. Nauka korzystania z łazienki
  • podwijanie rękawów
  • mycie rączek i buzi(z pomocą osoby dorosłej)
  • próby samodzielnego wycierania rączek ręcznikiem.

KONTAKTY SPOŁECZNE

  1. Zaspakajanie potrzeby akceptacji i aprobaty
  • chwalenie dzieci za postępy w czynnościach dnia codziennego
  • przytulanie, głaskanie
  • zachęcanie do zabawy
  1. Zaspakajanie potrzeby kontaktu z osobą dorosłą
  • rozmawianie z dziećmi
  • śpiewanie piosenek
  • spacerowanie
  • wspólna zabawa
  • okazywanie dzieciom ciepła i troski
  1. Zaspakajanie potrzeby z rówieśnikiem
  • zabawa przy klockach na dywanie
  • zabawa w parach
  • zabawy w kółeczku
  • zabawy w kącikach tematycznych
  1. Zaspakajanie potrzeby bezpieczeństwa
  • stała obecność osoby dorosłej i opieka nad dziećmi podczas zabawy
  • dobór zabawek odpowiednich do wieku
  • eliminowanie niebezpiecznych sytuacji
  1. Urodziny dzieci
  2. Integracja dzieci podczas zabawy mikołajkowej i balu karnawałowego

 MANIPULACJA I KONSTRUKCJA

  1. Układanie klocków Grimms
  2. Piętrzenie klocków
  • budowanie wieży
  • piętrzenie i mieszczenie foremek
  1. Szeregowanie klocków
  • budowanie budowli dwuwymiarowych (pociąg z kominem)
  • wprowadzenie budowli ażurowej – mostek
  1. Układanie prostych drewnianych układanek
  2. Przewlekanie-szycie na niby (z wykorzystaniem tablicy perforowanej)
  3. Rysowanie kredkami
  • rysowanie dowolne
  • kolorowanie
  1. Zabawy w piaskownicy
  • przesypywanie piasku
  • robienie babek przy wykorzystaniu foremek
  • zabawy łopatką i grabkami
  1. Zabawa piaskiem kinetycznym
  2. Malowanie farbami (akwarele, plakatowe)
  3. Lepienie z plasteliny, modeliny i masy plastycznej
  • ugniatanie plasteliny
  • rwanie plasteliny na kawałki-kluseczki
  • proste wytwory-jajeczko, grzybek, placuszek, wałeczek

MOWA i MYŚLENIE

  1. Używanie wyrazów dźwiękonaśladowczych
  • la- la
  • ba- ba
  • ma- ma
  1. Naśladowanie głosów zwierząt z wykorzystaniem maskotek i pacynek:
  • hau- hau
  • miau- miau
  • mu- mu
  1. Powtarzanie prostych słów – wywoływanie wypowiedzi zdaniowych(zlepki, zdania z dwóch, trzech wyrazów)
  2. Wprowadzanie prostych wierszyków
  3. Powtarzanie prostych słów ,,la-la”, ,,a-a”-później ,,luli-luli”, ,,lala śpi”
  4. Całoroczne czytanie książeczek i krótkich opowiadań i omawianie treści
  5. Rozmowy z dziećmi w każdej sytuacji dnia codziennego
  6. Rozpoznanie schematu ciała z wykorzystaniem zabaw :
  • z lalą i misiem
  • z książeczkami
  • z piosenkami
  1. Zabawy w czary mary z wykorzystaniem chusty
  2. Worek czarodziejski
  3. Wyszukiwanie szczegółów na obrazkach
  • zwierzęta
  • przedmioty codziennego użytku
  • warzywa i owoce
  1. Zabawy w „akuku”
  2. Ćwiczenia logopedyczne indywidualne wg. potrzeb oraz w grupie, mające na celu prawidłową wymowę
  • dmuchanie piórka, balonika, bańki mydlane
  • kotek pije mleczko ( wysuwanie i chowanie języka)
  • jak robi żabka (kumkanie)
  1. Zajęcia wprowadzające do nauki j. angielskiego- piosenki, wierszyki, podstawowe słówka

 ZAJĘCIA UMUZYKALNIAJĄCE

  1. Całoroczne śpiewanie piosenek dziecięcych oraz związanych z porą roku i świętami
  2. Wprowadzenie zabaw w parach i w kółeczku
  3. Zabawy wyciszające przy muzyce relaksacyjnej
  4. Swobodny taniec
  5. Rytmika
  • osłuchiwanie dzieci z rytmem i melodią
  • zapoznanie z instrumentami

Jadłospis

10.03.2025 - 14.03.2025
Poniedziałek

Śniadanie

chleb żytni (1), chleb mazowiecki (1), bagietka (1), masło 82 % (7), humus bazyliowy, schab wiśniowy, mix warzyw

makaron na mleku (1,3,7)

woda z cytryną

Obiad

zupa marchewkowa z kaszą jaglaną (1,7) 

medaliony drobiowe z żółtym serem (1,3,7) z ziemniakami i surówką z białej kapusty

woda

Podwieczorek

świeży owoc

Wtorek

Śniadanie

chleb razowy (1), chleb mazowiecki (1), bagietka (1), bagietka grahamka (1), masło 82% (7), twarożek z miodem i mielonymi orzechami (7,9), ogórek kiszony, jajecznica (3)

otręby żytnie na mleku (1,7)

herbata owocowa

Obiad

zupa brukselkowa z pieczonym selerem (7)

pulpety w sosie śmietanowo-musztardowym (1,3,7) z kaszą bulgur (1) i gotowanymi buraczkami

woda

Podwieczorek

kisiel

Środa

Śniadanie

chleb razowy (1), bagietka (1), chleb mazowiecki (1), masło 82% (7), szynka sołtysówka, pasztet z marchewki i pieczonego selera (1,3), pomidor

kasza kukurydziana na mleku z kardamonem (1,7)

herbata zimowa z goździkami i pomarańczą

Obiad

zupa węgierska z pieczoną papryką i mięsem

kopytka ze szpinakiem (1,3,7) i surówką z marchewki z rzepą i jogurtem naturalnym (7)

woda

Podwieczorek

jogurt naturalny (7)

Czwartek

Śniadanie

chleb razowy (1), chleb mazowiecki (1), bagietka (1),  masło 82% (7), pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem (3,7), schab pieczony z miodem, czipsy warzywne

mleko (7), herbata zielona

Obiad

rosół z makaronem (1,3)

ryba z pieca (1,4) z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

woda

 Podwieczorek

świeży owoc

Piątek

Śniadanie

chleb razowy (1), chleb mazowiecki (1), bagietka (1),  masło 82 % (7), ser żółty (7), pasta mięsna, krem a'la nutella z kaszy jaglanej, banana i kakao, (7), sałata, rzodkiew

kawa inka na mleku (7), herbata owocowa

Obiad

krupnik (1)

pierogi z serem białym i borówkami (1,7)

woda

Podwieczorek

świeży owoc

Alergeny

(1) GLUTEN

(2) SKORUPIAKI i produkty pochodne

(3) JAJA i produkty pochodne

(4) RYBY i produkty pochodne

(5) ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

(6) SOJA i produkty pochodne

(7) MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

(8) ORZECHY

(9) SELER i produkty pochodne

(10) GORCZYCA i produkty pochodne

(11) NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

(12) DWUTLENEK SIARKI

(13) ŁUBIN i produkty pochodne

(14) MIĘCZAKI i produkty pochodne